Λίγα Λόγια για την Λάρισα

Λάρισα: Μια ζωντανή πόλη στην καρδιά της Ελλάδας και στη δική μας…

Η Λάρισα είναι μια πανάρχαια πόλη που κατοικείται σχεδόν 4.000 χρόνια. Οι αρχαιολογικές έρευνες μαρτυρούν ότι η περιοχή της Λάρισας κατοικήθηκε κατά την Παλαιολιθική περίοδο. Το όνομα Λάρισα είναι προελληνικό, πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο. Σημαίνει ο ισχυρά οχυρωμένος λόφος. Επίσης, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον Λάρισο, γιο του Πελασγού.
Στη Λάρισα έζησε και πέθανε, περίπου στην ηλικία των ενενήντα χρόνων, ο Πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, ο οποίος τάφηκε κάπου μεταξύ Γυρτώνης, Τυρνάβου και Λαρίσης.

Η σημαντική αυτή θεσσαλική πόλη, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλη την περίοδο της ακμής της, τόσο στη Μακεδονική, όσο και στην Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο.

Σήμερα η Λάρισα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Διαθέτει τρία νοσοκομεία: το Γενικό Νοσοκομείο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Φιλοξενεί πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Είναι η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης Στρατιάς, του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, του Θεσσαλικού Θεάτρου, της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, του τρίτου μεγαλύτερου Τεχνολογικού Ιδρύματος της χώρας. Καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ ελληνικών πόλεων σε ποσοστό κάλυψης πρασίνου ανά τ.μ. αστικού χώρου.

Διαθέτει σημαντικά αρχαία και σύγχρονα μνημεία, καθώς επίσης και σημαντικά διατηρητέα κτήρια.
Τα πολυάριθμα μουσεία της και οι πολιτιστικοί της χώροι αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Η Λάρισα είναι μια σύγχρονη και ζωντανή πόλη, προσφέροντας απλόχερα τη φιλοξενία της σε όσους βρεθούν στις όμορφες γειτονιές της, με πρόσβαση εξαιρετικά εύκολη μιας και βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας.

Ας την απολαύσουμε.